2010. szeptember 14., kedd

A trónörökös

Ma hajnalban elfoglalta trónját a sportág új királya. Nemcsak az eredményei okán, hanem a mutatott játék színvonala miatt is. És nagy összegben mernék fogadni, hogy 1 év múlva arról írhatok majd, hogy több mint 40 év után újra ünnepelhet a teniszvilág egy  férfi klasszikus grand slam győztest. Egyszerűen nem látom, hogy az ereje teljében lévő Rafa Nadalt 3 szettgyőzelemre menő csatában ki tudná megverni. Mert nem elég ha valaki világklasszis teniszre képes, tökéletes szervák nélkül maximum döntő szettet tud kiharcolni, de azt is nehezen. Mivel nem létezik olyan ember, aki szinte minden labdamenetet nyerővel tudna befejezni, márpedig ha a spanyol jó formában van, akkor csak úgy lehet nyerni ellene. Összesen 3 emberben látok potenciált arra, hogy a legjobbjukkal esetleg győzhetnek. Del Potro ha teljesen egészséges lesz és 100%-os formába lendül, akkor jövőre New Yorkban megfoghatja. Söderling tökéletes szervával és normális koncentrációval ellenfél lehet, de a svédnél ez a kombi évente csak 2-3 meccsen működik. És Murray, ha a játéka 360 fokos fordulatot vesz. Így is maximum az Us Openen lesz esély, mert január túl közel van, addig senki sem nő fel a feladathoz. A Garroson nem lesz ellenfél, és Wimbledonban is csak az első héten lehetne vele valamit kezdeni, de a végkifejletre már annyira lelassul a pálya, hogy onnantól már sima ügy. Szóval izgalmas év várható jövőre.
Rafael Nadal-Novak Djokovic  6-4  5-7  6-4  6-2
Remek kis meccset láthattak a nézők az Arthur Ashe Stadium lelátóin, hiszen mindkét játékos a végsőkig küzdött, és látványos teniszt produkáltak. Az első játékban rögtön brékkel kezdett a spanyol, Djokonak gyorsan fel kellett frissítenie az emlékezetét, ha lerövidül Nadal ellen, akkor vége a dalnak. Lassan kezdett is játékba lendülni, de még elég sokat hibázott, így a következő gémben is rezgett a léc. Ezután kissé váratlanul visszajött a szettbe, Nadalt meglepték a kőkemény sarokba tartó tenyeresek, kellett egy kis idő míg le tudta reagálni, így odalett az előny. De nemsokáig örülhettek a Djokovic szülők, hiszen több hibának és egy fantasztikus fonák nyesésnek köszönhetően a spanyol ismét brékelt. Majd innentől kezdve csak az adogatásaira koncentrálva simán nyerte a játszmát. Az első szett nem sok jót vetített elő a szerbnek, hiszen 76%-os első szervával is gond nélkül bukta el.
A 2.játszmát nagyon koncentráltan kezdte Djoko, és az első gémekben a meccs legjobb játékát nyújtotta. Eközben Nadal kicsit visszavett a tempóból, így brékhátrányba is került. De Djokert hirtelen elhagyták az adogatásai, és óriási küzdelemben visszajött a spanyol. Ekkor az időjárás adott egy jó nagy szusszanásnyi időt a feleknek, egy hosszabb esőszünet vette kezdetét. Ez Nadalt zavarta meg jobban, hiszen az újrakezdés után nagyon dekoncentrált volt, és ajándékba adta a szerbnek a szettet. A mindent eldöntő adogatójátéknál az összes pontot elrontotta.
Innentől nem volt kegyelem, Rafa magasabb fokozatba kapcsolt és lehengerelte a szerbet. A szerváit simán hozta, Djokovic adogatójátékai pedig pengeélen táncoltak. Gyakorlatilag gond nélkül pergett le a szett, és a spanyol 5-4nél bevitte a legnagyobb mélyütést is. 15-30ra álltak, ekkor Nadal ütött egy visszaadhatatlan szervát, amibe épp hogy beleért a szerb, majd jött egy ász, és egy újabb fantasztikus adogatás. Nole arca mindent elárult. Innentől nem volt érdemi kérdés, nagy csata árán még 2 szervagémet le tudott hozni Djoker a 4.szettben, sőt egyszer még brékpontig is eljutott, de a karrier grand slam egy pillanatig sem forgott veszélyben. 
Mindig szimpatikus gyerek volt Rafa, sosem volt a kedvencem, de sokszor szurkoltam neki. Viszont jelenleg annyira egyeduralkodóvá vált, hogy innentől inkább ellene fogok drukkolni, mert nem szeretem a hegemóniát. Viszont ami szép az szép...Well Done Rafa!

1 megjegyzés:

  1. 5-4-nél a három elképesztő adogatás után tényleg minden rá volt írva Djokovic arcára.

    VálaszTörlés